Egy kutatás alapján heti 14 órát töltünk főzéssel – pedig léteznek hatékony megoldások, amikkel jelentős időt takaríthatunk meg.
A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, 2025 októberében publikált időmérlegének adatai szerint egy átlagos magyar nő naponta körülbelül 119 percet szentel a főzésre és a hozzá kapcsolódó feladatokra. Ez heti szinten mintegy 14 órát jelent, ami komoly hatással van a családdal eltöltött minőségi időre. Erre a problémára kínálnak alternatívát a készételek, amelyek azonban sok esetben még mindig negatív előítéletek övezik őket. Fontos megjegyezni, hogy a piacon már léteznek egészségtudatos, házias ízeket megjelenítő változatok, amelyek segíthetnek a napi teendők hatékonyabb kezelésében.
Az olyan tipikus készétel-kategóriákról, mint például a mirelit pizzák, a hűtött szendvicsek vagy zacskós levesek az az általános vélekedés, hogy nem egészségesek és nem valódi alternatívái a főzésnek. Egy 2025 szeptemberi kutatás rámutatott, hogy a résztvevők nem gondolják, hogy léteznek egészségtudatos alternatívák azokra az esetekre, ha gyors megoldást kell keresniük a főétkezések kiváltására. A legismertebb típusokat olyan jelzőkkel illetik, mint "bűnös" vagy "vacak", továbbá kompromisszumnak élték meg a fogyasztásukat. Amikor azonban olyan egészségtudatos és adalékanyag-mentes változatokat kóstoltak, leginkább az otthoni ízekhez, házias fogásokhoz hasonlították azokat.
"Legújabb kutatásunk felfedte, hogy az emberek mennyire óvatosak a készételekkel kapcsolatban. Sokan nehezen tudják elképzelni, hogy a mindennapi étkezés során természetes, adalékanyag-mentes és ízletes készételt válasszanak. Ezt a kategóriát gyakran olyan termékekkel azonosítják, amelyek káros hatással vannak az egészségre, és nem ismerik más alternatívák létezését. Pedig van egy másik lehetőség is – kompromisszumok nélküli, üveges formában – ami sokakat meglepett a vakkóstolás során" – osztotta meg tapasztalatait Kertész Éva Annamária, a POLCZ FOOD szakértője.
Ha nincs idő főzni, nem kell feltétlenül egészségtelen, lelkiismeret-furdalást jelentő megoldásokhoz nyúlni. Megfelelő termék ismerettel a gyors ebédek esetében is elkerülhető a műanyag-csomagolás, a tartósítószer, az üres kalória és a kellemetlen ízélmény. Az előrelátó tervezés és a kétperces, tartós, ugyanakkor tápláló ételek betárazása segít, hogy az időmegtakarítás ne menjen a minőség rovására. A tudatossággal megelőzhetők a Magyarországon szinte valamennyi háziasszonyt érintő döntési fáradtság és a láthatatlan munka kellemetlen következményei. Az egy-két perc alatt elkészíthető egészségtudatos készételek választásával akár napi több órát is nyerhetünk. Ez a döntésünk nem csak a napi étkezéseket, de az egész család egészségét és közérzetét is pozitívan befolyásolhatja.
A fogyasztók véleménye világosan megmutatja: hajlandóak elfelejteni a készételekkel kapcsolatos előítéleteiket, amennyiben azok adalékanyagoktól mentesek és természetes alapanyagokból készülnek. Az újgenerációs készételek nem csupán a főzés alternatívájaként, hanem annak tökéletes kiegészítéseként szolgálhatnak. E termékek ideális megoldást kínálnak azoknak, akik a rohanó mindennapokban is szeretnék megőrizni a családi étkezések hagyományait és minőségét.





