Pikali Gerda és Rékasi Károly, a két népszerű hazai művész, különleges kapcsolatot ápolnak egymással, amelyben a közös szenvedélyük, a főzés játszik központi szerepet. Két kukta, akik nemcsak a konyhában, hanem az élet számos területén is támogatják és in

Azt állítja, hogy a képzeletüknek csupán a határaik szabnak gátat, amikor a férjével együtt alkotják meg különleges ételeiket.
Mint mondja, nem divatból, hanem az egészsége érdekében reformálta meg az étrendjét. Ez a kívülállók számára drasztikusnak tűnhet, ő maga azonban állítja, soha ennél jobban nem érezte magát.
Pikali Gerda hosszú tíz éven át küzdött a visszatérő fejfájással, ami végül arra ösztönözte, hogy az alternatív gyógymódok világába merüljön. "Semmilyen gyógyszer nem hozott enyhülést, és sokszor olyan elviselhetetlen fejfájás gyötört, hogy még a beszédközpontom is érintett volt - mesélte, miközben a színpadon való szereplés nehézségeit ecsetelte. - Rengeteget kutattam, olvastam az interneten, próbáltam feltárni a fájdalmam okait és a lehetséges megoldásokat. Végül az alternatív gyógyászat felé fordultam. Úgy érzem, hogy a hagyományos és az alternatív gyógymódoknak együtt kellene működniük, egymást kiegészítve, de sajnos az én esetemben ez nem így alakult."
Radikális életmódbeli változtatásokra volt szükségem. Ezen kívül felfedeztem, hogy inzulinrezisztenciával küzdök.
Az étrendem gyökeresen megváltozott: elhagytam a húst, a glutént, a szóját, a tejet és a cukrot. Amikor valaki felfedezi ezt, gyakran meglepődik, és az első kérdése rendszerint az, hogy „akkor mit eszel?” Ilyenkor mindig megnyugtatom őket, hogy rengeteg ízletes és változatos étel áll rendelkezésemre. Sőt, még azt is hozzáteszem, hogy néha többet eszem, mint a férjem! Az étkezés számomra örömforrás, és bebizonyítottam, hogy a diétás életmód mellett is lehet teljes és boldog életet élni.
Miután diétázni kezdett, az eredményekre sem kellett sokat várnia. "Először is megszűnt a migrénem. Majd a derekam körüli úszógumi észrevétlenül leolvadt, és elmúlt az örökös fáradtságérzésem. Egyre energikusabb lettem. A József Attila Színházban több darabban is táncolok. A Vérnászban flamencózom, a Lovakat lelövik, ugye? című előadásban pedig egy maratoni táncverseny résztvevője vagyok. Mégsem okoz fizikai nehézséget egyik szerepem sem. Tele vagyok energiával - sorolja életmódváltás előnyeit Pikali Gerda.
De a kérdés még mindig ott lebeg: milyen ételek férnek bele egy ilyen szigorú diétába? - nevet fel a színésznő. - Napi ötször étkezem, és mindig előre megtervezem, hogy mikor mit fogok fogyasztani. Rengeteg zöldséget eszem, nyersen, főzve vagy sütve, emellett rizst, krumplit, gluténmentes tésztákat és gyümölcsöket is bőségesen beiktatok az étrendembe. Érdekes, hogy bár húst nem fogyasztok, hetente egyszer mégis belekerül az étrendembe valamilyen belsőség, például máj.
A húsleves levét is elfogyasztom, és csak vizet iszom, amibe citromolajat cseppentek.
A férjem igazi gasztronómiai zseniként tündököl a konyhában, és mindig lelkesedéssel áll neki az újabb ízkombinációk felfedezésének, hogy változatosabbá tegye az étkezéseimet. Mivel ő és a fiaim kedvelik a húsételeket, gyakran kétféle fogás készül, de az utóbbi időben Károly és a nagyobbik fiam is egyre inkább felfedezik és élvezik az én vegetáriánus finomságaimat.
A művészházaspár gyakran együtt sürög-forog a konyhában. "Különféle szerepekben tűnünk fel: hol ő a kis séf, hol én. Bár én vegetáriánus vagyok, a fiúk számára szívesen készítek húsos ételeket. Az újévi lencsét is közösen főzzük, csupán a csülköt főzzük külön, így mindannyian élvezhetjük a főzeléket."
Gerda véleménye szerint, amikor az egészségünk a tét, a legszigorúbb diéta sem tekinthető áldozatnak. "Ez csupán elhatározás kérdése, és nem szabad engedni a kísértéseknek. A fegyelem kulcsfontosságú" - hangsúlyozza. Az egészséges táplálkozás mellett a rendszeres mozgás és a megfelelő pihenés is elengedhetetlen. "Szeretném még sokáig megőrizni az erőmet és az egészségemet a családom érdekében" - osztja meg gondolatait. Hozzáteszi, időről időre próbálja visszavenni az étrendjébe valamelyik alapanyagot, de sajnos ilyenkor újra felbukkannak a régi panaszai.
Pikali Gerda azt mondja, nagy segítség számára, hogy manapság már minden alapanyagnak van alternatívája. - Sajnos az éttermek még nincsenek felkészülve az érzékenységekre, pedig egyre többen vagyunk. Úgyhogy kevés az olyan hely, ahol tudunk vacsorázni. Ha szállodába megyünk, levelet írok a kiválasztott helynek az étrendemről, majd megpróbáljuk együtt kitalálni, mit is ehetnék. Eddig mindenki nagyon segítőkész volt! A hal alternatíva lehetne, azt szinte mindenhol lehet rendelni, de sajnos azt nem szeretem..."