Eger híres borászati tradíciójának újabb fejezetéhez érkezett, miután Gál Tibor, a Borászok borásza, átvehette díszkővét. Az eseményről készült interjúban a szakember mesél a borászat iránti szenvedélyéről, munkájáról és az egri borvidék kihívásairól. Tud

Nincs ennél rangosabb díj: a borászok egy három körös szavazás során maguk választják meg azt, aki megérdemli, hogy a Borászok borásza legyen. Az elismeréssel együtt járó díszkövet pénteken avatták fel Budapesten. Interjúnkban szóba kerül, hogy nemsokára a vendégek is láthatják majd Eger Belvárosában, hogyan készülnek a borok, de az is, hogy most már az egész világnak kell megmutatni, milyen különleges és ritka értékekkel rendelkezik az Egri borvidék.

Az Eger Hírek elsőként tudósított arról, hogy Gál Tibor, az egri borászat kiemelkedő alakja, idén elnyerte a Borászok Borásza díjat. A rangos elismerést a Sulyok Tamás köztársasági elnök védnöksége alatt megrendezett gálán adták át. Gál Tibor ezzel a 19. csillaggal gazdagította a Borászok Borásza Csillagok Sétányát, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található. A díjra jelölt borászok, akik közé a legjobb 50 magyar borász tartozik, a korábbi évek győztesei által összeállított listából kerültek ki.

Egri lett 2025-ben a Borászok Borásza

Hogyan érkezett hozzád a hír, hogy - mondhatni - eljutottál a csúcsra?

Annyira sokkolt a dolog, hogy még most is nehezen hiszem el, mi történt. Főleg most, a díszkőavatás kapcsán, amikor még inkább felerősödnek az érzéseim – egyszerűen felfoghatatlan! Hősök, szupersztárok és neves személyiségek részesülnek ilyen megtiszteltetésben világszerte, és most ez velem történt meg. Hihetetlen érzés!

- Számítottál rá?

Nem állítom, hogy ne merülne fel az emberben az a gondolat, vajon egyszer, valamikor elérheti-e a hasonló elismeréseket. De hogy mindezt ilyen fiatalon tapasztalhatom meg? Valójában ez egy édes teher, hiszen arra ösztönöz, hogy szerény maradjak. Eddig az apai örökség miatt nem engedhettem meg magamnak a felelőtlen döntéseket, de most már nem csupán saját magam és a családom hírnevéről van szó; a díjazottak reputációjára is gondolnom kell. Ezzel a büszke felelősséggel lépek tovább, és viccesen megjegyezhetem, hogy talán jobb lett volna, ha csak idősebb koromban érkezik ez az elismerés. Egerből immár negyedikként lettem a Borászok borásza, és külön megtiszteltetés, hogy ilyen fiatalon választottak meg, hiszen ez nem jellemző. Apukám 40 évesen nyerte el az Év borásza címet, és most én is 40 évesen szerzem meg ezt a rangos díjat. Nem tudom, hogy van-e ennek valami mélyebb jelentősége, de mindenképpen érdekes.

- A borászok maguk közül választják ki a legjobbat - ez igazán figyelemre méltó dolog.

- Valóban, nem olyan, mint egy sportverseny, ahol objektív eredmények vannak, ez szubjektív kategória. A szakma választja, ami egyrészt jelenti, hogy ugye ők a legkritikusabbak, ugyanakkor ők azok is, akik a leginkább meg tudják ítélni, hogy ki az, aki a munkásságával méltó az elismerésre. A többfordulós választáson rám esett a választás, ez rendkívül megtisztelő.

- A munka sosem pihen...

- Hamarosan folytatjuk az építkezést, egy borászati feldolgozóüzem létesül, egy különleges belvárosi komplexum jön létre, ami a birtoknak és a városnak is újabb ékköve lehet. Őszinte bormanufaktúra vagyunk, látogatható lesz a létesítmény, mint egy modern étteremben, ahol - akár egy üvegfalon át - meg lehet tekinteni a konyhát, úgy lehet majd nálunk is megnézni, hogy mi hogyan készül.

Természetesen, a fejlődés mindig lehetséges! Az élet egy folyamatos tanulási folyamat, ahol mindig új kihívások és lehetőségek várnak ránk. Mindig van lehetőségünk arra, hogy új készségeket sajátítsunk el, tapasztalatokat gyűjtsünk, és fejlődjünk mind személyesen, mind szakmailag. A kérdés inkább az, hogy mennyire vagyunk nyitottak a változásra és a fejlődésre. Te mit gondolsz erről?

- Mindig lehet. Persze mondhatjuk, hogy akkor az ország pici lesz a továbbiakban, de éppen ez nyit újabb távlatokat. A világon bárhol megmutathatjuk már magunkat, van mire büszkének lenni. Az Egri borvidék, Eger város adottságai: a terroir, a jelen lévő kulturális és irodalmi értékek, micsoda kombináció! Ilyen erős axiómákkal rendelkező hely kevés van a világon, és ez nem túlzás. Lássák csak amerikai éttermek, New yorki borklubok, hogy mit tudunk felmutatni! i kell lépni a világ elé, szerencsére egyre több jeles képviselője van az egri borászatnak, akik képesek bizonyítani, hogy van helyünk a top ligában.

#bor #borászat #Borászok Borásza #Budapest #csillagavatás #díszkőavatás #Eger #EGRI BORVIDÉK #Gál Tibor #interjú #kiemelt #ünnepség

Kövess minket az EH Google Hírek oldalán is a legfrissebb hírekért!

Related posts