Megérkezett a csokipofon, és úgy tűnik, hogy a karácsony varázsa is veszélybe került!

Az Egyesült Királyságban jelentős áremelkedés tapasztalható a csokoládék terén, amely mögött a kakaóbab termesztésével kapcsolatos kihívások húzódnak meg. Ez a tendencia valószínűleg a világ más tájain élő csokikedvelőket is érinteni fog, így egy globális problémával nézhetünk szembe a kedvenc édességünket illetően.

Májusban az Egyesült Királyságban soha nem tapasztalt ütemben emelkedtek a csokoládék árai, jóval meghaladva a "normál" élelmiszer-inflációt. A statisztikai adatok szerint az éves infláció mértéke 3,4 százalékra rúgott, ami több mint egy éve nem fordult elő.

A BBC által készített statisztika alapján az élelmiszerek ára továbbra is emelkedik, hiszen májusban 4,4%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Ez már a harmadik egymást követő hónap, amikor a növekedés tapasztalható.

A közgazdászok éppen azon töprengenek, hogy a vállalatok által a munkavállalók után kifizetett összegek tovább növelték a drágulás ütemét.

A társadalombiztosítási hozzájárulás áprilisi emelkedése új kihívások elé állítja a vállalatokat. Ennek a költségnövekedésnek a kezelésére sok cég valószínűleg a termék- és szolgáltatásaik áremeléséhez folyamodik, hogy fenntartja profitabilitásukat. A változások következményeként a fogyasztók is szembesülhetnek a megnövekedett árakkal, ami szélesebb körű gazdasági hatásokat is kiválthat. Az új helyzetben a cégeknek érdemes átgondolniuk stratégiáikat, hogy a versenyképességüket megőrizzék, miközben az ügyfelek igényeit is figyelembe veszik.

A vásárlókra történő áthárítás lehetősége már a tavaly ősszel elfogadott kormányzati költségvetés egyik központi eleme volt, amely a minimálbér emelésével együtt indult. A háttérben az a szándék húzódik meg, hogy erősítsék a költségvetési egyensúlyt. Az ellenzéki pártok azonban figyelmeztetnek arra, hogy az állami bevételek növelése végső soron megfojtja a gazdasági növekedést, inflációt generál, és ezzel együtt csökkenti az emberek életminőségét.

A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint a csokoládé ára 17,7 százalékkal ugrott meg 2025

Májusra, 2024 ötödik hónapjára tekintve, példa nélküli áremelkedésekkel találkozunk. 2016 óta, amikor is e termék árát külön figyelemmel kísérik, ilyen drámai változásra még nem volt példa.

A helyzet "tragikus" összefoglalását Jonathan Parkman, a Marex árupiaci brókercég mezőgazdasági termények elemzésére specializálódott szakértője adta elő.

Karácsony előtt alig van lehetőség arra, hogy a csokoládé ára csökkenjen.

Magyarországon is bőven az általános inflációs mutató feletti drágulás látható a csokoládénál. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) fogyasztói inflációs kosarában szereplő mogyorós tejcsokoládé (80-100 gramm, egész- vagy törtmogyorós tábla) országos átlagára 692 forint volt májusban, szemben az egy évvel korábbi 557, valamint a 2023 májusi 533 forinttal. Ez éves szinten 24, kétéves összevetésben pedig 30 százalékos áremelkedést jelent. Emellett az édességek egy részét felölelő "cukor, lekvár, méz, csokoládé, és cukorka" termékcsoportban március óta minden hónapban két számjegyű, 10-12,1 százalékos áremelkedés következett be.

A csokoládé árának emelkedése mögött a kedvezőtlen időjárási viszonyok állnak, amelyek súlyosan érintik a kakaóbab termesztésének legjelentősebb központjait, mint például Ghána és Elefántcsontpart.

E két ország adja a globális kakaóbabtermés több mint felét, ami rendkívül jelentős. A kedvezőtlen időjárási körülmények mellett a két állam kormányai is gyenge irányítással sújtják az ágazatot, ráadásul különféle betegségek is elkezdték megtizedelni a kakaócserjék termését.

A fogyasztói árakban alapvetően 3-6 hónapos késéssel jelentkezik az árfolyam növekedése. A piacvezető márkák és gyártók hosszabb időszakra kötött szerződésekkel dolgoznak, így ők tavaly még csak fokozatosan emelték az árakat - írta korábban a HVG.A

A piaci elemzők véleménye szerint a következő években nem várható jelentős javulás a helyzetben. Korábbi tapasztalatok alapján, szélsőséges időszakokat követően, az árak helyreállása rendszerint lassú folyamat, még akkor is, ha a szektor éppen túl van egy kedvező szüreten. Ráadásul, általában nem térnek vissza a kiindulási szintre. „A kakaó esetében már többször tapasztaltuk ezt, ahogyan a vaníliával is hasonló szituációk adódtak. Amikor a négyszeres árak végre csökkenni kezdenek, és a régi ár duplájára állnak vissza, sokan örömüket fejezik ki, pedig ez is jelentős növekedés a békeidőkhöz képest” – mondta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, összefoglalva az árak alakulásával kapcsolatos tapasztalatait.

Related posts