A mákos guba igazi különlegessége a kényeztető, selymes vaníliapuding, amely lágy öleléseként vonja be az édes falatokat.
Otthonában távozott az élők sorából a színészlegenda, akinek ragyogóan kék szemeiért világszerte rajongtak a művészetkedvelők.
Ha már javában gyűjtöd a karácsonyi-ünnepi recepteket, szereted a sürgés-forgást, akkor a legjobb helyen jársz. Hoztunk neked a sztenderd hókifli, zserbó és linzerkék mellé egy igazi jolly jokert: a mákos gubát. Mutatjuk a legfinomabb receptet, nézd csak:
A kifliket karikákra vágjuk, a mákot a cukorral ledaráljuk, a citrom héját lereszeljük. A tejbe belerakjuk a mézet, a vajat, a sót és a vaníliás cukrot, majd az egészet vagy mikróban, vagy egy lábaskában forróra melegítjük. Leöntjük vele a kiflikarikákat, rászórjuk a cukros mákot, majd az egészet jól összekeverjük.
Készítsünk egy hőálló tálat, amit először alaposan kivajazunk, majd a mákos masszát gondosan belesimítjuk. Az előmelegített sütőbe helyezzük, ahol 180 fokon 10-12 percig sütjük. A sütés végén az a jel, hogy elkészült, ha a kiflik szép rózsaszínűre pirulnak az oldalain.
Közben hozzákezdünk a vaníliás öntet elkészítéséhez: a tej háromnegyed részét forralni kezdjük, míg a maradékban csomómentesre keverjük a pudingport. Amint a tej felforr, óvatosan beleöntjük a pudingport, majd azonnal elzárjuk a lángot, hogy az öntet kellemesen folyós maradjon. Ízlés szerint egy kis folyékony édesítővel édesítjük. Tálaláskor ezt az ízletes öntetet a guba tetejére csurgatjuk.