4 kreatív ötlet, hogyan használd a friss, zsenge hüvelyes zöldborsót: élvezd ki a szezon minden pillanatát! 1. **Zöldborsókrém**: Készíts ínycsiklandó zöldborsókrémet! Főzd meg a zsenge borsószemeket, majd turmixold össze egy kis fokhagymával, citromléve

A zöldborsó egész évben elérhető mirelit formában, de a friss változata csak tavasz végén és nyáron érhető el, amikor igazán ízletes. Íme néhány tipp, hogyan hozhatod ki a legtöbbet ebből a tápláló hüvelyesből!

Amikor a konyhánkban borsólevest, -főzeléket vagy más ínycsiklandó ételt készítünk a zöld hüvelyesekből, sokszor a fagyasztott változat mellett döntünk. Ennek legfőbb oka a könnyű hozzáférhetőség, de az ár is gyakran beleszól a választásunkba, amikor a friss helyett a mirelit zöldborsót választjuk. Azonban néha érdemes megfizetni azt a különleges élményt, amit a frissen szedett, zsenge nyári zöldborsó nyújt. Ahhoz, hogy ezt az élvezetet teljes mértékben kiélvezzük, érdemes megfontolni az alábbi tippeket.

A friss borsó esetében nem számolhatunk olyan hosszú szavatossággal, mint a mirelit zöldségeknél vagy más, szárított hüvelyeseknél: mivel a zsenge zöldség nedvességtartalma sokkal nagyobb, a nem megfelelően tárolt áru könnyen bepenészedhet, megrohadhat.

Ezért fontos, hogy mindig friss, ép, sérülésmentes borsót vegyünk, azt lehetőleg a vásárlás napján használjuk fel, ha pedig tárolnánk, azt maximum 2-3 napig tegyük, hűtőben, jól szellőző tárolóban.

Sokan elkerülik a friss borsót, mert a kifejtése nem éppen a legkönnyebb feladat, ráadásul a megvásárolt borsó egy része gyakran a kukában vagy a komposzton végzi. Viszont, ha elsajátítjuk a borsóhéj helyes felhasználását, nemcsak a pazarlást mérsékelhetjük, hanem a küzdelemnek is új értelmet adhatunk.

A legegyszerűbb, ha zöld alaplevet főzünk a borsóhéjakból: ezt utána felhasználhatjuk az általunk kiszemelt recepthez (ezzel több ízt adva neki), legyen szó főzelékről, mártogatósról vagy egyéb zöldborsós nyalánkságról.

A fagyasztott borsó főzési ideje nem igényel hosszú órákat, de érdemes figyelembe venni, hogy a fagyott szemeket előbb fel kell olvasztanunk. Ezzel szemben, ha frissen kifejtett borsóról van szó, a főzési időre különösen ügyelni kell, mivel a túlzott hőkezelés könnyen roncsolhatja a zöldség ízét és állagát. Érdemes tehát a borsó főzésére kellő figyelmet szentelni!

A túlfőzés nem csupán az étel textúráját rontja el, hanem az ízeket is jelentősen befolyásolja. Ez különösen igaz a friss zsenge borsóra, amely már önmagában is felülmúlja a fagyasztott társát. Ha ügyelünk arra, hogy ne főzzük túl, megőrizhetjük a borsó édes, zamatos ízét és roppanós állagát, így még inkább élvezhetjük a zöld szemek frissességét. A rövidebb hőkezelés tehát nemcsak a tápanyagok megőrzésében segít, hanem a borsó igazi karakterét is kiemeli.

A fentieket azzal is megtámogathatjuk, ha nem használunk borzasztóan karakteres alapanyagokat a friss borsó mellett.

Varázsoljuk különlegessé az ételeinket egyszerű fűszerezéssel: használjunk sót, borsot, friss zöldfűszereket, és ne feledkezzünk meg egy csipetnyi reszelt citromhéjról vagy a fokhagyma ízletes erejéről sem! A hagyományos fogások mellett bátran merüljünk el az új gasztronómiai irányzatok világában is, és fedezzük fel a borsókrém vagy borsópestó izgalmas lehetőségeit!

Ha élvezted ezt a cikket, ne hagyd ki a legújabb videóinkat sem! A legfrissebb tartalmakért pedig támogass minket Facebookon, és kövesd be Instagramon, Viberen, TikTokon vagy YouTube-on is!

Related posts