Tuina masszázs

A manuálterápia a Kínai Orvoslás egyik legfontosabb terápiás eljárása. Régebbi, köznyelvben használatos neve anmo, a mai kínai orvosi nyelvben azonban inkább a tuina kifejezést használják. Számos különböző technikát alkalmaz a kívánt hatások elérésére. Ezek a technikák nem nagyon hasonlítanak más masszázsoknál alkalmazott technikákra, mert itt egyáltalán nem relaxáló masszázsról van szó, hanem célzott gyógyításról. Természetesen a tuina egészséges embereken is alkalmazható, kellemes, nyugtató hatás érhető el vele, azonban eredeti célja nem ez, hanem konkrét megbetegedések gyógyítása.

A technikákat a kezelés elve, a terápia princípiuma határozza meg. Azt kell tudnunk, hogy hol és milyen hatást kívánunk elérni.

Ezeknek a hatásoknak az elérésére több mint 20 féle kéztechnikát alkalmazunk. A kéztechnikák alkalmasint jóval hatékonyabbak is tudnak lenni, mint az akupunktúra. Bár ez utóbbi a kezelő számára kevesebb „fáradtságot“ jelent, a manuálterápia bizonyos esetekben jóval intenzívebb hatás kiváltására képes, mint a tűszúrásos terápia. Igy tehát általánosságban a mozgásszerv rendszer megbetegedései esetében (nagyízületek, gerinc, vázizomzat) kiemelkedő jelentőségüek és nélkülözhetetlenek.

Mind a tűszúrásos terápia, mind a manuálterápia szerves kiegészítő része a moxibustio és köpölyözés. A köpölyözés során vákumos üvegcsészéket helyezünk a test megfelelő pontjaira. A köpölyben lévő levegőt a felhelyezés előtt felforrósítjuk, aminek hatására az kitágul. A csészét a testfelületre helyezve a köpölybe zárt levegő hűlni kezd, közben térfogata csökken, így szívó hatást fejt ki a bőr alatti kötőszövetekre illetve a mélyebben fekvő izomzatra. Mindezek eredménye a Qi és a Vér áramlásának megváltozása, élénkülése, illetve a spasztikus izomzat által komprimált meridiánvezetékek kitágulása.