FDM kezelés

Fascia egy különleges kötőszövet, mely az egész testünket behálózza az utóbbi időkig a tudomány sem foglalkozott vele igazán.

Fascia van közvetlenül a bőrünk alatt, körbeveszi az izomrostokat, izmokat valamint a belső szerveinket, behálózza az egész testet. Olyan 3 dimenziós háló mely egész láncolatot hoz létre a testben, így minden kapcsolatban áll mindennel mind a mozgás, mind az információáramlás terén. Nagyon fontos a tartó funkciója mely helyükön tartja a szerveket, alakjukat megtartja. Érzékelő receptorokat tartalmaz, igazi információs sztráda amely gyorsabb az idegpályákon futó kommunikációnál.

Ez a fascia háló nagyon sérülékeny. Érzékenyen reagál a helytelen táplálkozásra és folyadékfogyasztásra, a mozgásszegény életmódra, de ugyanúgy a túlterhelésre vagy az asszimetrikus terhelésre, valamint a külső traumákra (pl. ficamok, törések, műtéti általi sérülések). Ilyenkor a miofasciális háló viszkozitása megváltozik, a rétegek összetapadnak valamit deformációk lépnek fel a rácsszerkezetben. Ezek aztán különböző helyeken fellépő, szűnni nem akaró fájdalmakat tudnak okozni. Például egy bokaficam okozhat a helyi fájdalmon túl vállpanaszokat is a fasciális rendszer torzulása miatt.

Fascia distorsiók a letapadások, 3D-s torzulások, elcsavarodás, ami a mozgástartomány beszűkülésével, a terhelhetőség csökkenésével a rugalmasság elvesztésével jár a fájdalmakon kivül. A Flossing technika kifejezetten a fascia kezelésére irányul. A Kinesiology Tape-nek is van fasciára ható ragasztási tecnikája.